Тук Деничка ще се прави, че може да пише :) главно за нейно собствено удоволствие

понеделник, октомври 27, 2008

Женските списания и подобен bullshit

Weekend-а мина и замина.
Прощъпулника го направихме - малката Мариелка хвана макара с конец и и предвиждаме кариера в модната индустрия.
Рождения ден на Ива мина изключително весело.
Няма как да пропусна да покажа какво видяхме на центъра на селото - предположението бе, че е подарък от кметицата за рожденничката.
А така, тея снимки не съм ги донесла. Значи довечера ще я кача - до тогава може да се чудите за какво става дума :)
Иначе мислех да пиша за една тенденция, която много ме дразни напоследък.
Става дума за женските списания на българския пазар и за образа на жената.
Скоро си купих списание "Ева" - най-четеното българско списание. Цената мисля, беше около 7-8 лева, но се преглъща защото списанието е доста голямо. Оказава, се само че около 40 процента, че може би и повече е реклами. И то реклами на Dolce & Gabbana и други подобни марки. Реклами реклами и те трябва да се издържат от някъде. Обаче се оказва, че и текста между рекламите също се отнася до тях. Използвайте едимидикоеси балсамче на супер дупер голямата компания и друго на някоя още по-луксозна.
И тук си затворих очите - незнам колко процента от българките могат да си позволят тази козметика, но сигурно има такива. Аз лично не съм от тях, но и мен с гримчета и спиралки не можеш да ме впечатлиш.
После подаднах на нещо като интервю - екипа влиза в къщата на няква мацка, която аз може би трябва да знам, но дефакто никога не бях чувала. От "статията" така и не разбирам с какво аджеба тази жена си изкарва парите за хубавите дрешки. Почвам да ровя из нета и се оказва, че е някаква мисис. Уви не и запомних името. Запомних, че има две сладки дечица и Austin Martin.
Да е жива и здрава и да се оправя.
Друга ми е идята - не е ли целта на едно такова списание да пише за обикновенните жени в България. Нямам предвид да разказват историята на някоя чистачка или нещо подобно, но все пак да са малко по земни и по-човечни.
Или ако ми показват някоя успяла жена нека да ни покажат как е успяла. Абсолютно сигурна съм, че има много, айде ако не много то достатъчно български дами, които са си спечели с креативност, мислене и идеи статута си и положенито което притежават.
Вече бях забравила за този случай и днес попадам на това в блога на Георги Неделчев и лошо ми стана. Според авторката жените имат нужда само от лъскав телефон, лъскава кола, лаптоп (без значение на неговите техчнически характеристики) важното е да е шарен и лъскав и плюшена играчка - за пример се дават девойките в big brother.
Стана ми доста тъпо да се принизяват жените по този начин. И аз съм жена, но мен ме вълнуват други нещя. Вълнува ме как ще продължа образованието си, как ще се представя на работното си място и други подобни неща. Да и аз се интересувам от мода и козметики. И аз излизам по женски. Но съм сигурна, че мога да мина без абсолютно всичките 11 изброени неща в статията.
И съм много щастлива, че на пазара има Maxim - за 5 лева без излишни реклами и адски забавен